4 minder bekende smartphonemerken die het proberen waard zijn

Uitgekeken op de smartphones van Apple en Samsung? Dat geeft niet, want hoewel we de laatste jaren met LG en HTC ook andere producenten van smartphones zijn verloren, zijn er een aantal merken sterk in opkomst die de concurrentie aangaan met de grote spelers op de internationale smartphonemarkt. Er valt meer te kiezen dan je wellicht denkt, ook als je iets wilt dat écht goed is. We vertellen meer over een aantal producenten van smartphones van wie je waarschijnlijk nog geen toestel hebt uitgeprobeerd, terwijl ze wel degelijk iets interessants te bieden hebben.

OPPO

De belangrijkste van ‘de rest’, is waarschijnlijk wel het Chinese merk OPPO. Bij Chinese smartphones gaan er misschien meteen alarmbellen bij je af rondom het thema privacy. Maar in tegenstelling tot sommige landgenoten, zorgt OPPO er wel degelijk voor dat alle gegevens van de gebruikers van hun smartphones zowel versleuteld als geanonimiseerd worden. Daarvoor voegt men boven op alle kernbeveiligingsfuncties van het besturingssysteem Android eigen aanvullende beveiligingsmaatregelen toe. OPPO telefoons zijn sinds 2017 de meest verkochte smartphones in China zelf is ook hard op weg om Samsung naar de kroon te steken op de internationale markt. In tegenstelling tot sommige Chinese producenten, richt OPPO zich niet op lage prijzen, maar op innovatieve technieken. Daarbij investeert men in het bijzonder in cameratechnieken. OPPO maakt behalve telefoons ook versterkers en koptelefoons.

OnePlus

OnePlus is eigenlijk familie van OPPO, omdat beide merken onder hetzelfde bedrijf vallen. OnePlus is al vanaf 2013 druk bezig om interessante smartphones op de markt te brengen die indrukwekkende specificaties combineren met aantrekkelijke prijzen. Helaas is dat Nederland grotendeels ontgaan, omdat de smartphones van OnePlus lang moeilijk te verkrijgen waren in Nederland. Inmiddels is dat geen probleem meer, maar is OnePlus ook van het concept van lage prijzen afgestapt. De Chinese producent probeert nu de voornaamste high-end smartphones naar de kroon te steken met eigen hoogwaardige en eveneens prijzige tegenhangers. Qua privacy stond OnePlus er in eerste instantie slecht op, maart in 2017 stopte het bedrijf met dataverzameling na klachten. Daarna is men niet meer specifiek negatief in het nieuws geweest.

Xiaomi

Ook uit China komt Xiaomi, een andere voorname speler op de smartphonemarkt. Xiaomi richt zich wél wat meer op het drukken van de prijzen om budgetvriendelijke smartphones te kunnen aanbieden die toch interessante specificaties hebben, zonder al te veel toeters en bellen. Helaas neemt het bedrijf het niet zo nauw waar het op de privacy van gebruikers aankomt. Men acteert met de instelling haar gebruikers ‘beter te willen leren kennen’. Als je niets te verbergen hebt, kan een telefoon van Xiaomi alsnog een interessante aankoop zijn.

Sony

Sony is geen merk dat voor veel Nederlanders onbekend in de oren klinkt, maar lang niet iedereen in zich ervan bewust dat het Japanse Sony nog steeds een speler is op de smartphonemarkt. Het bedrijft heeft het Zweedse telecombedrijf Ericsson opgeslokt en uiteindelijk de merknaam Sony Ericsson aan de wilgen gehangen. Hoewel de Xperia serie van Sony in het begin zeker hoge ogen gooide, leken de smartphones van Sonyop een gegeven moment verdwenen in de marge van de markt. Maar anno 2022 haalt Sony met haar beste high-end modellen nog menig top 10 lijstje van beste smartphones van het moment. Vlak ze dus zeker niet uit.

Kijk dus zeker ook eens verder dan de gangbare merken. Ook merken die vooralsnog wat minder gangbaar zijn bieden interessante smartphones. Wie weet verstoten ze Samsung een dezer jaren wel van zijn troon wat betreft Android-telefoons.

Gepubliceerd op: 13-04-2022

Reacties

Comments