Daarom kiezen voor ledverlichting

Licht, het zorgt ervoor dat we kunnen zien wat we doen. Maar verlichting kan ook sfeerbepalend zijn. Kies je voor ledverlichting, dan kies je voor duurzame verlichting van de toekomst. Ledlampen, of led tl verlichting, kunnen zelfs standaard lampen genoemd worden. In dit artikel benoemen we de voordelen van ledverlichting in vergelijking tot de standaard, traditionele verlichting. Lees je verder?

Energiezuiniger dam andere lichtbronnen

Ledlampen worden langzamerhand steeds meer de standaard lampen. Gloeilampen zijn achterhaald. En ten opzichte van halogeen- en spaarlampen hebben ledlampen enorm veel voordelen. Ter voorbeeld vergelijken we een ledlamp met een spaarlamp die ongeveer 800 lumen aan licht geeft, wat overeenkomt met een gloeilamp van 60 watt. Het bekendste voordeel van ledverlichting is de energiezuinigheid. Een spaarlamp verbruikt 15 watt. Dit is al heel energiezuinig, maar het kan nóg zuiniger. Een ledlamp verbruikt slechts 7 watt aan stroom. In de regel kan men stellen dat een ledlamp gemiddeld 85% minder energie verbruikt dan een halogeenlamp en 90% zuiniger is dan een gloeilamp. Tel uit je winst!

Heb je nog gloeilampen? Dan loont het de moeite om de lampen die vaak aan zijn en veel licht geven te vervangen voor ledlampen. Daar is namelijk de meeste energie te besparen!

Lange levensduur

Nog een ander voordeel van ledverlichting is de lange levensduur. Je betaalt in aanschaf misschien wel meer dan voor een traditionele lamp, maar onderaan de streep ben je toch voordeliger uit. Een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 tot 20.000 branduren mee. Ter vergelijking: een spaarlamp brandt gemiddeld 5.000 tot 10.000 uren en een halogeenlamp 3.000 uren. Houd er ook rekening mee dat de exacte levensduur per fabrikant kan verschillen. Deze informatie kun je terugvinden op de productverpakking.

Functionele verlichting

Nog een ander aspect om rekening mee te houden. Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden, maar heb je wel een ergonomische werkplek? Een niet ergonomische stoel of een tafel die is afgesteld op verkeerde hoogte kan ten kostte gaan van je productiviteit. Daarin speelt verlichting ook een belangrijke rol. Juiste verlichting heeft een positief effect op je concentratievermogen. Denk aan basisverlichting die de volledige ruimte verlicht, maar ook aan functionele werkplekverlichting. Kies voor koud LED licht, als de werkruimte niet veel daglicht heeft. Wil je dat de ruimte nog wel sfeervol blijft? Kies dan voor een dimbare lichtbron.

Gepubliceerd op: 07-02-2021

Reacties

Comments