De lichtinval in huis zelf regelen

Jaloezieën zijn bij veel huisbewoners een graag gekozen raambekleding. Eigenlijk niet verwonderlijk omdat je met de lamellen de lichtinval perfect kunt regelen. Ofschoon er vele kwaliteitsverschillen zijn met jaloezieën hoef je niet altijd de hoofdprijs te betalen voor de perfecte jaloezie.

Materialen en breedten

Lamellen zijn er namelijk in verschillende materialen. De horizontale versie zijn er in het hout, bamboe, aluminium en kunststof. Naast het materiaal zijn er verschillende breedteafmetingen. Door de brede of juist smalle lamel creëer je een andere sfeer. Bij brede lamellen zijn er minder lamellen waardoor de lichtdoorlaat ook ruimer wordt. Bij smalle lamellen kun je nog gerichter de lichtdoorlaat regelen.

Een luik in huis

Shutters zijn in feite binnenluiken waarbij de lamellen in een ombouw zijn bevestigd. De luiken worden met scharnieren of een schuifrail bevestigd. Brede horizontale houten jaloezieën lijken wel iets op luiken omdat ze ook een robuust uiterlijk kennen. Zowel shutters als houten jaloezieën zijn redelijk prijzig. Kunstof jaloezieën hebben een ander prijskaartje. Er zijn diverse fabrikanten die goedkope pvc jaloezieën in hun collectie hebben. De jaloezieen hebben een eenvoudig bedieningssysteem en kunnen zelf op maat gemaakt worden.

Aluminium kan niet roesten

Voor ruimten die vochtig kunnen worden zijn aluminium jaloezieën het meest geschikt. Houten lamellen kunnen krom trekken en daar heb je met aluminium geen last van. Ook kan er geen roestvorming optreden. Aluminium kan overigens in vele kleuren geleverd worden. Het is dan ook perfect voor de badkamer en keuken, maar ook voor de bergruimte waar de wasmachine en droger staan.

Verticale lamellen hebben een hele andere uitstraling. Vooral in zakelijke omgevingen zijn het een populaire jaloezie. Ze zijn verkrijgbaar in een kunststof en in een stoffenvariant. De voordelen zijn dezelfde als bij de horizontale variant. Het raam is volledig te verduisteren of de lichtval is eenvoudig te regelen.

Gepubliceerd op: 13-12-2020

Reacties

Comments