Gumshoe creëert duurzame sneaker

Na de bekende, platgetrapte sigarettenpeuken, is kauwgom de grootste vervuiler van de Nederlandse straten. Met zo’n 1.5 miljoen kilo per jaar is het een flink probleem, zeker omdat het ongeveer 25 jaar duurt voordat kauwgom volledig is afgebroken en verdwijnt. Publicis Groupe was dit zat en bedacht de Gumshoe, een schoen waarvan de zolen zijn gemaakt van kauwgom.

Iedereen betaald belastinggeld om kauwgom van de straten te laten verwijderen, doodzonde eigenlijk. Laat dan op zijn minst iets nuttigs gedaan worden met deze verwijderde kauwgom. Aangezien de kleverige substantie gemaakt is van een rubberplant, bleek dit goed mogelijk. Het proces waarmee men een rubberplant naar kauwgom omzet, bleek omkeerbaar te zijn. Zo maak je van gekauwde kauwgom weer rubber. De straten van Amsterdam werden goed schoon geschraapt en de verzamelde kauwgom kwam terecht bij Explicit Wear.

Zij maakten van de verzamelde kauwgom een schoenzool. Daar moesten nog wel wat natuurlijke slijtkorrels aan worden toegevoegd anders zouden de zolen te snel slijten. Voor paar Gumshoes zijn ongeveer honderd kauwgompjes nodig. Om de stad waar de kauwgom is verzameld eer aan te doen, besloot het bedrijf om de plattegrond van het Amsterdamse stadcentrum in de zool te graveren, voor een bijzondere eerste editie. Voor de volgende edities zijn alweer een hoop nieuwe ideeën en plannen. Dat belooft wat.

Meer informatie

https://gumshoe.amsterdam/

 

Gepubliceerd op: 13-05-2019

Reacties

Comments