Het belang van goede ventilatie op kantoor of in je winkel

We worden het thuiszitten door corona zat, en gelukkig mogen we er ook weer meer op uit. Winkels, horeca, scholen, het gaat langzaam allemaal weer open. Maar hoe zorgen we ervoor dat het allemaal veilig kan? De 1,5 meter afstand helpt, maar om besmettingen te voorkomen is ook een goede ventilatie belangrijk.

Het belang van een goede ventilatie

De meeste besmettingen treden binnen op, en dit komt met name door een gebrek aan een goede ventilatie. Dat betekent dat het des te belangrijker is om ruimtes als kantoren en winkels te voorzien van een betere luchtafvoer. Voor buiten is de 1,5 meter afstand namelijk prima: bij het praten waait je adem zo weg. Maar binnen reikt die adem veel verder dan die 1,5 meter, waardoor je mensen in de buurt alsnog kunt besmetten. De reguliere koelsystemen bieden niet genoeg bescherming. Er moet echt een aanvoer zijn van frisse lucht, om de besmettingskansen binnen te verkleinen. Bovendien heeft een goede ventilatie niet alleen het verminderen van de besmettingskans als voordeel, maar kan het ook de productiviteit bevorderen.

Ben je op zoek naar een goede ventilator voor op kantoor of in een winkel? Een buisventilator is een goede optie, doordat deze universeel inzetbaar is.

Ventilatie op kantoor of in een winkel

Op kantoor vinden vergaderingen meestal plaats in een kleine ruimte met veel mensen, waar weinig tot geen frisse lucht naar binnen komt. Om de besmettingskans te verkleinen, moet dat ook drastisch anders. Want stel je voor: een van je collega’s draagt het virus en ademt in die kleine ruimte druppeltjes uit. De kans is dan heel groot dat deze besmette druppeltjes door andere collega’s worden ingeademd. En dan maakt die 1,5 meter afstand, de richtlijn van het RIVM en de overheid, niet zoveel meer uit. Maar hoe kan dat dan anders? Door ervoor te zorgen dat er minder mensen in een kleine ruimte samenkomen, zodat er genoeg frisse lucht is voor iedereen. Een ruimte waar je normaal misschien met z’n tienen samenkomt, zal nu net genoeg zijn voor vier man. Dat betekent dat ook kleinere winkels bijvoorbeeld een maximum aantal klanten van vier tegelijkertijd zullen moeten aanhouden. En voor vergaderingen zullen Zoom en Google Hangouts waarschijnlijk nog lang in beeld blijven.

Gepubliceerd op: 08-02-2021

Reacties

Comments