Minder winkels in Nederland

Het aantal winkels in Nederland is de afgelopen tien jaar met 11 procent afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vooral winkelvestigingen verdwenen waar cd’s, dvd’s, fototoestellen en baby- en kinderkleding worden verkocht; producten die meer en meer online worden aangeschaft. 

Aantal winkels

Begin dit jaar telde Nederland bijna 86.000 fysieke winkels. In 2010 waren dat er nog ruim 97.000 duizend. De afname van het aantal fysieke winkels valt samen met een verdere groei van onlineshoppen. Afgelopen jaar kocht 79 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder iets via internet. In 2012 was dat nog 64 procent. Het aantal webwinkels verdrievoudigde in de afgelopen jaren.

Internationaal

Buitenlandse winkelketens vestigen zich meer in Nederland. De oppervlakte van internationale detailhandelaren nam toe met 161 procent. Onder nationale retailers daalde het oppervlak met 20 procent. Een groot gedeelte van de groei komt voor rekening van bedrijven als Primark, Zara, H&M en JD. Nederland is internationaal bekend voor het prettig vestigingsklimaat vanwege interessante winkelhuurprijzen, koopkrachtige consumenten en de goede reputatie van levendige winkelsteden en winkelgebieden. De rode loper wordt uitgelegd voor vooral winkels die kleding, schoenen, sieraden, huishoudelijke en luxe artikelen verkopen.

Nieuwe start

Opening van nieuwe winkels gaat gepaard met promotie en reclame. Doel is om potentiële klanten te binden. Met rode lopers en een  ballonnenboog wordt de ingang aantrekkelijk gemaakt. De eerste klanten hebben allemaal een kortingbon te besteden aan de eerste aankopen. Afzetpalen kopen kan verstandig zijn bij bepaalde openingen. Er zijn openingen bekend van winkels die en masse werden bezocht en waarbij het winkelend publiek in groepen gereguleerd moesten worden.

Nederlandse concerns doen het echter ook goed over de grens. Onder meer Hema, Scotch & Soda, Rituals, G-Star, Suit Supply en Ace & Tate worden genoemd als succesvolle Nederlandse bedrijven.

Gepubliceerd op: 23-12-2019

Reacties

Comments