Tips om altijd veilig te klussen

Ga je binnenkort wat klusjes in of rondom huis oppakken? Dan is het te allen tijde belangrijk dat je veilig te werk gaat. Je wilt tenslotte voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Maar hoe kun je er zelf voor zorgen dat je zo veilig mogelijk aan de slag kunt met klussen? Lees snel verder, in dit artikel geven wij wat handige tips!

Goede werkkleding

Als je gaat klussen, is het belangrijk dat je goede, comfortabele kleding aantrekt. Het is van belang dat je kleding draagt die zeer geschikt is om te klussen. Je kunt hierbij kiezen voor wat oude kleding dat vies kan worden. Echter kan het ook een goede optie zijn om te kiezen voor professionele werkkleding, zeker als je vaak aan het klussen bent. Je moet in ieder geval geen hele loszittende kleding gaan dragen, want dan is de kans aanwezig dat je snel ergens aan blijft haken. Bij goede werkkleding hebben we het over een goede werkbroek en T-shirt, maar ook goede werkschoenen en handschoenen zijn zeker aan te raden. 

Goed gereedschap

Om veilig te kunnen klussen, is het uiteraard ook handig om over goed gereedschap te beschikken. Je moet 100% kunnen vertrouwen op jouw gereedschap, want zo is de kans het kleinst dat er wat misgaat. Kijk dus voordat je gaat klussen of jouw huidige gereedschap nog naar behoren werkt. Als dit niet het geval is, dan is het verstandig om nieuw gereedschap van te schaffen. Zorg er in ieder geval dat je de basisgereedschappen hebt, in een goede kwaliteit. Denk hierbij aan een hamer, schroevendraaiers, tangen, rolmaat, zaag, accu boormachines, schuurmachine en ga zo maar door.

Een nette werkplek realiseren

Hoe je veilig te werk kunt gaan, is door een nette werkplek te realiseren. Probeer het zo opgeruimd mogelijk te houden, hoe lastig dit soms ook is als je aan het klussen bent en allerlei dingen nodig hebt. Een nette werkplek zorgt ervoor dat jij de focus volledig op het klussen kunt houden, zonder dat er overal rommel ligt. De kans dat je struikelt over rommel van het klussen is dan namelijk een stuk groter. Zorg ervoor dat jouw werkplek altijd netjes blijft, zodat je de kans klein maakt dat er iets gebeurt.

Zorg voor genoeg licht

Ook ontzettend belangrijk bij het klussen is dat je over genoeg licht beschikt. Probeer dit dus zeker te realiseren als je gaat klussen. Als je kunt klussen in daglicht is dit natuurlijk mooi meegenomen, maar het is uiteraard ook mogelijk dat je alleen ’s avonds even tijd hebt om wat klussen op te pakken. Als het donker is, is het helemaal belangrijk dat je voldoende licht hebt. Het kan hierbij een aanrader zijn om bijvoorbeeld gebruik te maken van een bouwlamp. Zo heb je genoeg licht en kun je beter aan de slag.

De juiste werkhouding aannemen

Met klussen gebeurt het wel eens dat je in een slechte houding terechtkomt. Dit moet je echter zo veel mogelijk zien te voorkomen, want op deze manier ontstaan sneller lichamelijke klachten. Het is daarom belangrijk dat je altijd een goede werkhouding probeert aan te nemen. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf, zonder dat je allerlei gekke houdingen hoeft aan te nemen.

Met behulp van bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je altijd zo veilig mogelijk kunt gaan klussen. Onderschat dit dan ook zeker niet, want jouw veiligheid staat altijd voorop!

Gepubliceerd op: 29-11-2021

Reacties

Comments