Tips voor het kopen van een nieuwe eettafel

De tafel is het hart van een huis. Het is de plek waar mensen graag samenkomen om gezellig te gaan eten, te praten, te lachen en waar feest gevierd wordt. Inmiddels heeft de tafel heel veel functies gekregen, en zijn er ook heel veel vormen en maten beschikbaar. Doordat er tafels met zoveel verschillende functies zijn, zie je steeds meer tafels met slimme opbergoplossingen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe tafel? En welke eettafels zijn helemaal in? Wij delen in dit artikel een aantal handige en praktische tips, zodat je geen miskoop begaat.

1. Is er voldoende loopruimte?

Het spreekt voor zich dat een tafel moet passen in de kamer. Maar het is minstens zo belangrijk dat er voldoende loopruimte is achter de stoelen. Als de eetkamertafel in een looppad staat, kun je als vuistregel uitgaan van ongeveer 120 centimeter. Houd hierbij ook rekening met het onderstel en de poten van de eettafel. Kies bij voorkeur voor een tafel met onderstel waarbij de poten zoveel mogelijk op de hoek staan, als je weinig ruimte hebt.

2. Welke vorm tafel?

Een ronde of ovale eettafel leent zich bij uitstek voor een kleinere ruimte, en zorgt bovendien voor een speels effect. Een vierkante tafel kun je gemakkelijk tegen de muur aanzetten. Hierdoor bespaar je ook veel ruimte en is er bovendien gelijke afstand tussen de mensen die aan tafel aanschuiven. Maar je kunt ook kiezen voor een rechthoekige tafel met uitschuiftafel. Zo heb je binnen een handomdraai meer plek voor visite, en kun je een werkplek creëren waar je je laptop kunt uitklappen om nog wat e-mails te beantwoorden of deel te nemen aan een Zoom sessie. De populaire rechthoekige tafel mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Deze praktische tafels zie je met name terug in kamers met veel ruimte. Vaak wordt deze tafel ook als eyecatcher in de woonkeuken geplaatst waar het hele gezin (en aanhang) samenkomt.

3. Welk materiaal eettafel past bij jou?

Tafels kom je niet alleen tegen in verschillende soorten en maten, maar worden ook vervaardigd uit verschillende materialen. Op dit moment zijn tafels van steigerhout erg populair. Als je kiest voor een eettafel van gerecycled steigerhout, dan is geen enkele plank hetzelfde. De structuur en kleuren van het hout kunnen verschillen, wat ook direct de charme is van dit materiaal. Wil je liever een eettafel in een bepaalde kleur? Kies dan een kleur die matcht met de basis van je interieur. Let daarbij niet op de kleine accessoires in je woonkamer, want die kunnen snel aangepast worden. Je kunt beter kijken naar de kleur die op de muur zit, en dit als richtlijn gebruiken voor het bepalen van de kleur van de eetkamertafel. Succes!

Gepubliceerd op: 01-12-2020

Reacties

Comments