Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel?

Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld je type woning. Met onderstaande tips weet je zeker dat je een goede keuze kunt maken wat betreft een nieuwe cv-ketel.

Type cv-ketel

Je kunt cv-ketels onderverdelen in twee soorten: de solo ketel en de combiketel. Een solo ketel regelt alleen de verwarming, met een combiketel heb je ook warm water. De meeste huizen hebben dan ook een combiketel. Naast het soort cv-ketel, kun je ook nog een keuze maken tussen een doorstroommodel of een ketel met voorraadvat. Over het algemeen bespaart een doorstroommodel meer energie. Tegenwoordig hebben de meeste ketels een hoog rendement en werken deze op aardgas, zoals bijvoorbeeld de intergas cvketel. Wil je geen HR-ketel? Dan kun je ook kiezen voor een hybride ketel. Een hybride ketel heeft een warmtepomp, wat betekent dat je woning wordt verwarmd door middel van een warmtepompsysteem.

Het vermogen

Weet je inmiddels wat voor type cv-ketel je wilt gaan aanschaffen? Dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal nodig heeft. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt. Meestal is een vermogen van 10 kilowatt voldoende. Let, naast het vermogen, goed op de CW-waarde van de cv-ketel. Hoe hoger de CW-waarde, hoe eerder je warm water hebt en hoe sneller het warm wordt in huis. Een waarde van CW3 is meestal voldoende.

Energie besparen

Wist je dat de meeste huishoudens in Nederland meer geld kwijt zijn aan gas dan aan stroomverbruik? Gelukkig kun je hier goed op besparen. Zorg allereerst voor een goede isolatie in huis, en ga voor een cv-ketel die energiezuinig is. Zo kun je namelijk flink besparen op je maandelijkse energierekening!

De prijs

Houd er ook rekening mee dat het aanschaffen van een cv-ketel vaak niet goedkoop is. Bepaal daarom een budget, zodat het zoeken naar een nieuwe cv-ketel makkelijker wordt. De prijs die bij een cv-ketel wordt vermeld, zegt overigens weinig over de kosten die er nog bij komen kijken. Denk dan aan de kosten voor de installatie, de onderhoudskosten en de verbruikskosten.

Gepubliceerd op: 07-02-2021

Reacties

Comments