Zo voorkom je legionella

De zomer is in volle gang. Dat betekent naast genieten, óók oppassen geblazen! Met name bij zomerse temperaturen, neemt de kans op een besmetting met legionella toe. Hoe houd je legionella buiten de deur? Hier lees je wat je moet doen!

4 tips om legionella te voorkomen

Legionella is een bacterie die zich vooral bevindt in stilstaand (leiding)water. Je kunt besmet raken met legionella als je waternevel met de legionellabacterie inademt. Van een besmetting kun je ernstig ziek worden. Je kunt besmetting met legionella voorkomen door de volgende adviezen zorgvuldig op te volgen.

  1. Spoelen

Spoel zowel op je vakantieadres als bij thuiskomst alle kranen goed door. Daarmee ververs je het water dat heeft stilgestaan in de leidingen en spoel je de mogelijke legionellabacteriën weg. Belangrijk is dat je daarbij minimaal de inhoud van de leiding ververst. Dit doe je door tenminste 2 minuten met zowel koud- als warm water te spoelen. Zorg er hierbij altijd voor dat je geen waternevel inademt.

  1. Legen

Leeg na gebruik het water in apparaten waarin water achter kan blijven, zoals in een hogedrukspuit, tuinsproeier of tuinslang. Berg deze apparaten vervolgens op een koele en droge plaats op. Een tuinslang waar nog een laagje water in zit, is namelijk een ideale broedplaats voor legionella. Heeft u de hogedrukspuit, tuinsproeier of tuinslang al een tijdje niet gebruikt? Spoel deze dan even door met heet water.

  1. Schoonmaken

Als je in het bezit bent van een luchtbevochtiger die werkt met verneveling, is het belangrijk deze goed schoon te houden. Zo voorkom je dat het waterbassin een broedplaats wordt voor de legionellabacterie. Door er gekookt water in te doen en het wekelijks schoon te maken en te verversen, wordt het risico op een legionella-besmetting voorkomen.

  1. Verversen

Ben je de gelukkige eigenaar van een jacuzzi, bubbelbad of opblaasbad(je)? Dan is het erg belangrijk dat het water in deze baden regelmatig wordt ververst en gereinigd. Met name kleinere baden zonder chloor, pomp of filters, geplaatst op een warme, zonnige plek, zijn gevoelig voor de legionellabacterie.

Gepubliceerd op: 16-08-2021

Reacties

Comments